claes gabrielson

En gåta att studera i minsta detalj

In Böcker, Funna bilder on april 15, 2014 at 19:23
DP_1

Foto: Deborah Parkin | Ur serien collodion, Stillness in time

Barndomen går aldrig över. Oavsett om den var Ok, ett helvete eller rent av lycklig.

Vi bär den alltid med oss. Det är bara att blunda. Plötsligt springer man där i ett barndomslandskap, mycket ljust eller mörkt.

Att närma sig minnet av den egna barndomen med kamera kan vara problematiskt. Klichéer, upprepningar och konstruktioner lurar bakom många försök. Det finns naturligtvis en hel del som lyckats bra. Sally Mann är ett exempel.

Den engelska fotografen Deborah Parkins bilder är också intressanta, om än av en helt annan kaliber. Amerikanskan Cheryle St Onge likaså, men hon arbetar efter en helt annan strategi.

Parkin hade sin första separatutställning 2012 och samma år kom en monografi publicerad av Galerie Vevais och dessutom en box med tre mindre böcker, Stillness in time, Memory, September is the cruellest month.

I en del av hennes bilder finns en sökt konstruerad ton, men när hon är som bäst är det enkelt och med en dos dröjande gåtfullhet.

Några av barndomens finaste ögonblick kanske ligger i det nyfikna insamlandet av ett stycke natur, för enskilt studium på kammaren. Grodyngel i en glasburk, eller ett fåfängt försök att fånga ljuset från lysmaskar i natten.

Amerikanskan Cheryle St Onge närmar sig det här i en serie hon kallar, Natural Findings. Bilderna som är tagna med en 8×10 tums kamera har det där magiska skimret från en barndom man minns eller önskar att man hade haft.

Världen är en gåta och måste studeras i minsta detalj och kanske djuren kan hjälpa till..

C_St_Onge_1

Foto: Cheryle St Onge | Ur serien Natural findings ll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: