claes gabrielson

Ett samtal på en trottoar

In Vykort on maj 16, 2021 at 11:24
Foto: Helen Levitt | New York, 1942

Jag hittade det här vykortet när jag städade i några lådor. Minns inte var eller när jag köpt det, inte heller att jag lagt det i ett kuvert i en låda och sedan glömt bort det.

Två herrar i samtal på en trottoar. Pinnstolarna är symmetriskt placerade, kanske ställs de fram på samma ställe kväll efter kväll i den ljumma New Yorknatten. Mannen till vänster i keps verkar ha hört allt förut. Det är många år sedan han slutade att anteckna vad den andre sa. Hans kroppshållning säger – jag hör vad du säger.. Mannen i hatt sitter med linjalrak rygg och elegant korsade ben. Det han talar om är förmodligen av största vikt, vilket understryks av kavajens lätta fladdrande och hans utsträckta måttande händer.

Undrar om mannen längs bort i bilden bakom hästen och den parkerade bilen, kanske på väg till en bar eller för att köpa ett paket cigaretter, kunde höra något av männens konversation?

Tänk om det fanns ett ljudspår till ett vykort!

Helen Levitt (1913-2009) var en sorts mästare på den här typen av stillsamma små vardagsdramer, flyktiga glimtar från trottoarer och gathörn, i sin barndomsstad New York. Hon är förmodligen mest känd för sina många barnbilder från gatorna, inte så sällan med en underton av humor. Gatan och det som utspelades där, blev en scen för en betydande del av hennes fotografiska gärning. 

Nu 80 år senare finns inga stolar och bord kvar på trottoarerna. Vardagsrummen har sedan länge flyttats tillbaka in i fastigheternas privata sfärer.

Hennes bilder är trots detta faktum för alltid inskrivna i det viktigaste fotografiska arvet, det som rör fotografins underbara förmåga att skildra människan som hon är – med en humanistisk blick.

  1. Ett intressant exempel på hur bra gatufoto fungerar. När bilden togs så kanske den inte väckte så stor uppståndelse. ”Ja, ja, de där gubbarna har vi sett förut, det sitter gubbar på trottoarerna överallt.”. 80 år senare har bilden mognat. Nu fascineras vi av miljön, gubbarna, poserna och tycker det är roligt och intressant att tolka in vad bilden handlar om, vad gubbarna pratar om osv. Gatufoto är som vin. Bra gatufoto vinner på lagring, dåligt gatufoto blir vinäger.

  2. Hon är väl en av pionjärerna bland kvinnliga gatufotografer. Många av hennes bilder har en kittlande humor, så ock den här. Den hade nog inte den humorn när den togs men idag är den så fin.
    I hennes böcker finns både färgbilder och monokroma skildringar av New York.
    Hon var helt enkelt en mästare.
    Tack för att du visade vykortet.

  3. Tack själv för kommentar! Ja, den där humorn och humanismen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: