claes gabrielson

Att bygga bilden av en nation

In Utställningar on september 8, 2017 at 07:07

Foto: Aho & Soldan | 1930-tal

Jag tog mig till Armémuseums gård på Östermalm i Stockholm. Varför? Jo, där i en paviljong visas utställningen, Fokus Finland  3 x Aho & Soldan – en fotosläkts berättelse. Det är bilder av de två halvbröderna Heikki Aho (1895-1961) och Björn Soldan (1902-1953), pionjärer inom foto och dokumentärfilm i Finland och Heikkis dotter Claire Aho också hon fotograf och filmare som slog igenom inom mode- och reklamfotografi under femtio- och sextiotalet.

Det är en märklig upplevelse att se utställningen. Tanken slår mig att bilden av ett land, inte så lite byggs med hjälp av fotografier.

Bröderna var internationellt utbildade. De valde tidigt att skildra den unga finska nationen. Genom bilder av natur, jordbruk och den växande industrin var de delaktiga i att bygga bilden av en nation. De skildrar staden Helsingfors förvandling, i en tid före urbanisering och bilism. De producerade också över 400 dokumentärfilmer om Finland.

Fotografiskt ser det ut som fotografi gör vid den här tiden. Stundtals lite à la vår egen KW Gullers och ibland infinner sig en turistisk ton av uppvisning, se hur vi utvecklas, se våra industriella framsteg. Utrikesdepartementet var en av de främsta uppdragsgivarna.

Men det är i några av brödernas bilder från tidigt 30-talet som det bränner till och blir fotografi i egen sak. Några små kvadratiska bilder fångar min totala uppmärksamhet.

En man på en bakgård i ett snöfall, nästan helt osynlig. Ett par barnsben i siluett över en vattenpöl. Skuggorna av några människor i stark kvällssol vid ett tvättstreck, troligen fotograferade uppifrån ett fönster i ett grannhus. I sin experimenterande enkelhet, riktigt bra fotografi.

Det som är det mest fascinerande med utställningen är hur de här fotograferna från samma släkt så tydligt varit med om att konstruera den moderna Finlandsbilden. Och Claire Aho fortsätter sedan arbetet genom sina reklambilder och modefotografi.

Hon är infallsrik och säker i sin visuella övertygelse. I tidiga kommersiella färgbilder visar hon inte sällan en humoristisk ådra. Modebilderna är uppfinningsrika med ett perfekt gehör för form och färg. Hon arbetade helt ensam utan dagens apparat av assistenter, stylister och Photoshop! Det är som om hon på egen hand knådade fram den finska estetiken, innan den kom till oss via Iittala och Marimekko och allt det andra vi känner som modern finsk design.

Hon var född 1925 och hon dog 2015. Jag önskar att vi hade fått träffas och prata fotografi. Om ljus, mörker, tyg och färg och tystnaden däremellan.

PS

Utställningen Fokus Finland – 3 x Aho & Soldan- en fotosläkts berättelse, ingår i Liljevalchs hyllande av 100-års jubilerande Finland. Den visas på Liljevalchs c/o Armémuseum, Riddargatan 13, Stockholm. Obs, det är bara dagar kvar av utställningen, den slutar den 10 sept.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: