claes gabrielson

Blå kraft

In Utställningar on oktober 18, 2015 at 15:06

Detalj ur verket Heliggjorda moln 2012/2015 | Nguyen Phuong Linh

”Rulla din tunga sju gånger innan du talar” – är ett talesätt i Vietnam. Det krävs försiktighet, eftertanke och förmåga att förvränga om man vill uttrycka sin åsikt i det vietnamesiska samhället. Ofta döljs kritiska budskap bakom oskyldiga och ibland humoristiska yttranden. Utställningen Mien Meo Mieng/Samtida konst från Vietnam har tagit detta som tematisk utgångspunkt. Närmast skulle titeln kunna översättas med – ”förvrängningarnas land”.

14 konstnärer deltar i utställningen på det magnifika Bildmuseet i Umeå. Skulptur, video, måleri, teckning och installation. Något traditionellt foto finns inte på utställningen, men jag fastnade för Nguyen Phuong Linh:s verk Heliggjorda moln. I likhet med många konstnärer idag, använder hon sig av bilder från nätet.

Nguyen Phuong Linh har samlat bilder av bombkrevader, rök och explosioner från olika krigsplatser runt om i världen. Sedan har hon överfört bilderna på handgjort porslin. Det påminner därför på ett märkligt sätt om klassiskt kinesiskt porslin. Bildernas blå skiftningar mot porslinets vita yta. Oskuldsfull vardag och bildernas vikt av hot och terror. En suverän lek med betydelseskiftningar.

Det är både vackert och skrämmande i sin konsekvent genomförda gestaltning. Verket består av inte mindre än 140 stycken porslinsplattor som symmetriskt svävar i rummet.

Efter att jag stått en stund framför den blå väggen av porslin och sedan vänt 180 grader för att gå ut i den starka eftermiddagssolen, inser jag när jag ser det blå forsande vattnet i Umeälven, att jag påverkats av konstnärens idé. Fotografins kraft – trots allt och verkets paradoxala skönhet.

PS

Utställningen är producerad av Bildmuseet och kurerad av Tran Luong. Assisterande kurator: Le Thuan Uyen, och pågår till och med den 1/11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: