claes gabrielson

Stark och vacker sammanfattning

In Film on augusti 9, 2015 at 21:44

Foto: Sebastião Salgado | Korem flyktingläger i Etiopien,1984

Egentligen är det väl bara att kapitulera.

Jag har tidigare haft vissa problem med hur Sebastião Salgados bilder från vår tids värsta katastrofer exploaterats av gallerister och ibland av museer. Men just nu på trottoaren i blödande kvällssol och med folkvimlet på Götgatan utanför biografen Victoria i Stockholm, känns allt förlåtet.

Man måste se till helheten i Salgados totala arbete. Jag kände nästan inget av det här när jag såg utställningen ”Genesis” på Fotografiska förra året, där sammanhanget och kontexten saknades. Man förstod inte var Salgado befann sig i sin dokumentära process.

Dokumentärfilmen som  är regisserad av Wim Wenders och Juliano Ribeiro Salgado är däremot en mycket stark och vacker sammanfattning av en enastående fotografs samlade gärning.

Jag tyckte mycket om Wenders tidiga filmer som exempelvis: Alice in den Städten, Im Lauf der Zeit och Der Amerikanische Freund och kanske framför allt, Der Himmel Über Berlin. I ”Jordens Salt” är det på gränsen till helgonförklaring vid några tillfällen, men både Wenders och Salgado klarar precis balansgången.

Fotografen får lågmält, stundtals poetiskt och nästan profetiskt, framföra sina kommentarer och slutsatser kring det mäktiga arbete han åstadkommit.

Det handlar om fotografi, bilder av obegriplig mänsklig ondska och ett helt ofattbart lidande som Salgado skildrat under drygt 40 år.

-Bilder omöjliga att inte gripas och förfäras över, skrev Gunder Andersson i Aftonbladet. Jag håller med.

Gå och se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: