claes gabrielson

En hastigt upphängd fond

In Funna bilder, TV-Program on januari 21, 2015 at 20:53
Foto: Okänd Fotograf | Ur rasbiologiska institutets samlingar i Uppsala

Foto: Okänd Fotograf | Ur rasbiologiska institutets samlingar i Uppsala.

Det som slog oss under arbetet med dokumentären om Herman Lundborg och det rasbiologiska institutet i Uppsala, var att antalet fotografiska bilder från den samiska befolkningen var så många.

Skolbarn har tvingats att i sina klassrum, klä av sig kläderna och ställa upp framför överhetens kalla lins. Där de nakna fått sina kroppsmått mätta och antecknade, sedan blivit fotograferade i grupp och ensamma, framför en tillfälligt iordningställd och hastigt upphängd fond.

Det handlar om inget mindre än ett övergrepp. Ett brott har begåtts mot en del av befolkningen i vårt land med hjälp av en kvasivetenskap. En låtsasvetenskap – rasbiologin.

Fotohistoriskt är det, som jag skrivit tidigare här på bloggen, en blind fläck.

Kameran användes i vetenskapens tjänst med det dåvarande civilsamhällets fulla stöd, för sin objektivitets skull. Utseenden och skillnader i fysionomier skulle beläggas med hjälp av en precis, omutbar och för tiden mäktig teknik.

Vilka var fotograferna som trodde på det här och ställde sin fotografiska kunskap och erfarenhet till institutets förfogande?

Det finns närmare 12.000 fotografiska bilder bevarade i bruna album uppklistrade på tysk grå högkvalitetskartong i Carolina Rediviva, Uppsala Universitets biblioteks samlingar. Hur många det funnits från början är det ingen som vet.

Herman Lundborg, chef för rasbiologiska institutet var övertygad om att samerna var problemet. Om de upphörde med sin nomadiserande tillvaro och blev bofasta – då skulle de beblanda sig med de, ”rena” Svenskarna och resultatet skulle bli degenerering!

Vad som sedan hände i hans privatliv är en helt annan sak, visar det sig.

Därför har vi – Maja Hagerman och jag, valt att kalla vår dokumentärfilm: Hur gör man för att rädda ett folk?

Passa på att se den, torsdag den 22, kl 20.00 i SVT2.

nomadskoleflickor

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: