claes gabrielson

En brandgul fotoask

In Funna bilder on juli 10, 2014 at 21:25
Rullstol

Foto: Claes Gabrielson | Köpenhamns Central

Om man tömmer sitt analoga fotografiska labb rakt ner i ett redan trångt källarutrymme, liknar det snart en arkeologisk möjlig utgrävningsplats.

Framkallningsskålar, termometrar och förstoringsapparater sida vid sida. Uppstöttade av inkilade gamla fototidningar och kartonger med fotopapper.

Arkeologerna kallar det Kökkenmödding. Ostrukturerat köksavfall. Jag undrar vad den här fotografiska motsvarigheten borde heta.

Lars- Göran Jansson, sjukhusfotograf på Universitetssjukhuset i Örebro och jag delade under många år ett labb, också i en källare faktiskt på Restalundsvägen.

En morgon när vi vaknade i våra hem hade tiden blivit digital och vi avvecklade.

Häromdagen letade jag efter ett vykort som jag trodde fanns i de fotoarkeologiska resterna. I brösthöjd körde jag in näven i högen av slumpmässiga lämningar och fick fram en kartong som en gång innehållit det utmärkta Agfa-pappret, Record Rapid.

Ett spjut av nostalgi klöv källarmörkret och fick taklampan att glimma till. I kartongen låg ett litet urval av bilder jag kopierat för 30-40 år sedan. Aldrig publicerade någonstans och knappast heller visade mer än för en och annan i kamratgänget.

Det var som att gå förbi ett skyltfönster och plötsligt få syn på sig själv i en yngre upplaga. En som just upptäckt fotografins magiska förmåga att berätta och på samma gång, lura tiden.

Gatans bilder skulle nästan kunna berätta sig själva, trodde jag självklart då. Här är några av bilderna jag fann i den brandgula asken, skannade direkt från kopiorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: