claes gabrielson

Bilder det inte går att komma ifrån

In Utställningar on november 24, 2013 at 18:46

Foto: Emma Svensson | Kristian Gidlund | Ur utställningen, I kroppen min

Fotomässan handlar om prylar inte om bilder. Jag vet. Ändå gick jag dit i år igen och hoppades att bilderna skulle vara mer framträdande, men jag blev återigen besviken. Utställningarna lever helt enkelt inte upp till mässans övriga ambitioner när det gäller teknik.

Visst. Det fanns massor av bilder från olika utbildningar, fotoskolor och liknande. Men det ger ett splittrat intryck. Fladdrigt hängt och utan ljus på vissa ställen. Svårt att få grepp om.

Mattias Klum hade en utställning. Snyggt, kompetent och i den internationella toppen. Men naturfotografin, har en egen publik, med sina specialkunskaper och förväntningar. Känner mig alltid lite exkluderad när jag ser naturfoto. Förmodligen beror det på min egen okunskap.

Peter Gerdehag som bland annat gjort filmdokumentärerna, Hästmannen och Kokvinnorna visade också bilder. En hel del smått fantastiska. Människor och en hel kultur i marginalen på vårt samhälle. Men bilderna är svårt fotoshoppade. Han borde lita på det raka dokumentära berättandet utan visuella effekter. Bilderna är bra och klarar sig ändå.

Jag gillade Per-Anders Pettersson starka och kraftfulla färgbilder bilder från Sydafrika, Rainbow Transit som också finns som bok. För övrigt en riktigt bra bok, suveränt formgiven som jag gärna rekommenderar.

Det som dock slår an en ton som det inte går att komma ifrån är Emma Svenssons bildberättelse om Kristian Gidlund och hans kamp mot cancern. Här finns en tydlig vilja att gestalta. Att lyssna inåt och att vilja berätta om det svåra. Smärta, sorg och en stark vänskapsrelation. Lägg därtill ett vemod som det nästan går att ta på. Kristian Gidlund är död och vi vet det när vi ser bilderna.

De här 100 bilderna av Emma Svensson är det jag kommer att minnas från årets upplaga av fotomässan, och det under lång tid.

fotomässan_2013

iPhonebild av Claes Gabrielson från årets fotomässa | Emma Svenssons utställning, I kroppen min

PS

Utställningen kommer att visas på följande ställen: Hudiksvall
 Hälsinglands Museum december 2013, Umeå 
Galleri Alva Januari 2014, Sundsvall 
Februari 2014, Östersund
 Galleri Bolin Mars 2014, Norrköping
 Galleri Sander April – Maj 2014, Stockholm
 TBA sommaren 2014, Vänersborg
 Oktober 2014, Piteå
 Piteå Konsthall November 2014

  1. Reagerade också på Peter Gerdehags allt för photoshoppade svartvita bilder av hästmannen. Synd på annars så bra bilder. Förtar lite intrycket att det ska mixtras lite för mycket. Vet inte om det är alla de här specialprogrammen för omvandling till svartvitt som finns idag som arbetar lite för hårt med bilderna, eller om det är manuellt gjort?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: