claes gabrielson

En rastlös blick

In Böcker on november 17, 2013 at 15:34
KS_1

Foto: Klavdij Sluban | Moscou, 2005

Första gången jag såg Klavdij Slubans bilder var på fotofestivalen i Arles, 1997. Bilderna var från Balkan och jag skrev en entusiastisk essä som publicerades i Nerikes Allehanda under rubriken, Odysseus blick på riktigt. Det var på den tiden NA hade en kulturredaktion och en kompetent och ambitiös kultursida. Kulturbevakningen på den tidningen, är idag tyvärr ett skämt.

Jag skrev att Klavdij Sluban är en resenär som hade sett något och som ville berätta och att hans anslag är episkt, – Landskapen rymmer både avstånd och poesi. Han visar oss på sin färd genom Balkan, från Istanbul till Sofia en sorts civilisationens baksida eller bakgård av sot. Där svart är svart och vitt bara existerar i drömmen. Livet utspelas i det grå däremellan.

Häromdagen köpte jag hans bok GO EAST, från 2009. Boken fick ”European Publishers Award for Photography”, samma år. Svärtan är densamma. Kanske ännu tyngre. Resan har fortsatt. Estland, Lettland, Ryssland, Sibirien och Kina. Hans bilder har ett oerhört tydligt grafiskt uttryck. Kanske skulle han vinna på att gå närmare i porträtten, men det här är bra fotografi, av en sort som vi inte så ofta ser på våra breddgrader.

Klavdij Sluban är född 1963 i Paris, uppvuxen i Slovenien. Återvände till Frankrike för studier, bland annat i litteratur. Han började sina fotografiska resor utan uppdrag för någon tidning eller bildbyrå.

I am made of literature. It feeds me, it inspires me. When I read I see pictures, when I photograph…I don’t think much, but the photos I keep at the end are those made of words rather than grains or pixels.

Han har också haft många fotografiska ”workshops” på ungdomsfängelser i Frankrike, forna Jugoslavien och Ryssland. Han arbetar med analog teknik och säger att – I only do photography, mainly black and white, with a film I’ve been using from the beginning that brings me my content of grain, asperity, roughness. 

Just den råheten parat med hans varmt rastlösa blick, gör Klavdij Sluban till en otroligt bra fotograf.

Här, en länk till hans hemsida.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: