claes gabrielson

Rädda ett folk

In TV-Program on augusti 25, 2013 at 23:04
Nomadskola

Ur rasbiologiska institutets arkiv

Om någon undrar varför det gått en tid sedan senaste inlägget på bloggen, beror det på följande.

Jag har börjat en dokumentärfilm för SVT-Dokumentär, tillsammans med Maja Hagerman. Ämnet? Att tätt följa i spåren efter på vårt lands store rasbiolog, Herman Lundborg.

Världens första statliga rasbiologiska institut startade i Uppsala 1922. Uppdraget som den lilla personalstyrkan hade fått var att ”rädda det svenska folket” från inblandning från främmande. Saken var av största nationella vikt. En så gott som enhällig riksdag hade antagit förslaget om institutet. Motionen hade fått stöd från såväl höger som socialdemokrater (som lämnat in den).  Nu skulle personalen på institutet genom brett upplagda rasundersökningar ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt som renast.

-Vårt land gifver rika tillfällen, sannolikt bättre än månget annat land, för forskningar af detta slag, och det av flere skäl. Vårt folk är en jämförelsevis ren ras; ett och samma språk är här rådande. Vidare är befolkningen ännu på många ställen af landet ganska stationär, så att man på begränsade områden kan träffa på ett stort antal medlemmar av en och samma släkt. (–)

Allt för undermåliga individer måste på ett eller annat sätt förhindras att fortplanta släktet. I vår tid får ogräset (degenerationen) snart sagt växa fritt och det i sådan utsträckning, att det på många ställen i landet förkväfver den goda sådden. 

Ja, så skriver han Herman Lundborg. Här ovan ett exempel ur: Om Släktforskning och ärftlighetshygien, från 1904.

Nu återstår att få teknik och manus att börja samspela. Just nu befinner jag mig i Jokkmokk. Herman började sina studier på Listerlandet, innan han under många år fortsatte att fotografera, undersöka och mäta den samiska befolkningen.

Det här är ett mörkt och ännu outforskat hörn av vår modernitet.

Vi vet ännu inte var den här berättelsen kommer att sluta.

Nomadskola_2Ur rasbiologiska institutets arkiv

  1. Den tiden och dessa Uppsaliensare, rasbiologiska tankar flödade där. Mins vi demonstrationerna mot Judiska läkare på stadens gator i 30-40:talets mörka tid? Som sagt lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: