claes gabrielson

Vemodheten

In Böcker on juli 21, 2013 at 14:15
Foto: Erik Holmstedt | Ur boken Betraktelser / Transitions

Foto: Erik Holmstedt | Ur boken Betraktelser / Transitions

Han måste många gånger ha stått inför ett landskap, en väg eller ett hus och känt ensamheten. Alla möjliga val. De fotografiska, linjerna, brännvidd och ljuset. Sen det narrativa. Varför det här huset, varför den husvagnen just den här dagen? Varför inga människor i bilderna?

Erik Holmstedts bilder handlar nästan uteslutande om tomheten i det norrländska inlandet, om landet som blev kvar när människorna drog sig undan.

-Det finns en vemodhet i de här bilderna. Man ser att det blir en förändring att tiden går vidare till något annat. Att folk flyttar därifrån och går över till en annan tid, säger Erik Holmstedt i en TV- intervju.

Han säger att han inte vill eller kan skriva. Ändå är det ju precis det han gjort med de här orden. Det är Sune Jonsson klass på en sådan mening – att tiden går vidare till något annat, och nu är den skriven.

I Erik Holmstedts bok Betraktelser/Transitions (Teg Publishing, ISBN: 978-91-979115-7-3) finns den här känslan av att betrakta en långsamt pågående förändring.

Malmbergets samhällsomvandling. Topografisk fotografi, en platsbeskrivning. Men mer än så. Han har under lång tid betraktat landskap och sammanhang han känner väl. Det är rakt, okonstlat utan perspektiv förskjutningar för effektens skull. Det är centrerat, in mot  förändringen. Mitt i veka livet på ett sargat samhälle.

Det ser inte ut som hos Tunbjörk där människorna är en del av berättelsen. Erik Holmstedts bilder är inte lika hårda. De är mer lyssnande. Han ser och betraktar, påstår mindre.

Jag kommer snarare att tänka på en liten märklig och oansenlig bok från 1970. I dina armar av Thomas Tidholm. (Bonniers)

Bilderna liknar inte varandra på minsta vis, men det är något med blicken. Det finns människor i  många av Tidholms bilder. I Bingohallen, vid en midsommarstång och vid tombolan.

Men där finns också helt vanliga villaträdgårdar, parkeringsplatser och minigolfbanor som är folktomma.

Betraktandet av den tomheten har de gemensamt. Vemodheten.

Länk till bildspel: Betraktelser

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: