claes gabrielson

Fotografisk källa

In Funna bilder on juli 17, 2013 at 20:41
Foto: Boris Savelev

Foto: Boris Savelev

Så sitter man där igen. Fast i fotografins kraft. Sommaren till trots surfar jag fram genom närmare 17000 bilder av c:a 3000 fotografer från 88 länder. Det sker på en helt ny plats. Art Photo Index. Mannen bakom den stora bilddatabasen heter Rixon Reeds, grundaren till Photo-eye Galleries and Bookstore.

– I spent way too much time visiting different websites hoping to find new work that was of interest. säger han och menar att det måste finnas ett bättre sätt att finna bra fotografi.

Så han startade en helt ny sajt på nätet där man från ett och samma ställe får tillgång till ett mycket kvalificerat urval av det som amerikanarna kallar Fine art and Documentary photography.

Urvalet har gjorts i samarbete med utvalda organisationer och tidskrifter. Man följer noga vinnarna i viktiga ”competitions” som Center’s Review Santa Fe, till Critical Mass 50 och fotografer som publicerats i Foam Magazine, Aperture och Camera Austria m. fl. Något som enligt Rixon Reed garanterar en mycket hög kvalité.

Man vänder sig till bland annat till curators, gallerister, och förläggare. Men det är en ren fröjd att snubbla runt bland redan kända namn som Linda Connor, Keith Carter och Penti Sammallahti och tusentals andra mer okända namn. Det som slår en är den höga och jämna kvalitén på fotografernas arbeten. En hel del svenska fotografer finns också representerade exempelvis Martin Bogren, J H Engström, Stefan Bladh och Agnes Thor m.fl.

Det är nästan så att man längtar efter lite regn för att kunna få återvända in till det här arkivet som rymmer det fotografiska språkets mysterium och komplexitet. Dessutom för att påminnas om detta språks möjligheter att uttrycka något personligt.

Det är en djup fotografisk källa att ösa ur för bildtörstande själar.

PS

Det är omöjligt att sammanställa ett urval. Jag väljer istället att visa några bilder av en helt ny bekantskap, ryssen Boris Savelev. Något av en okänd kusin till Saul Leiter. Lite av samma melankoli och med färgernas poetiska otillräcklighet.

Här, hans hemsida.

  1. Tack Claes hur kunde jag missa detta, ordningen återställd och bokmärkt

    Tack en gång till
    alf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: