claes gabrielson

Den rörliga blicken

In Utställningar on januari 27, 2013 at 23:06
Foto: Henri Cartier-Bresson | Giacometti

Foto: Henri Cartier-Bresson | Giacometti

Ja, vad ska man säga om Fotografiskas utställningspolicy. Den pendlar mellan direkt lysande och nyckfull. Turerna kring Micke Berg och Ewa Stackelberg, har ju inte direkt imponerat.

Lätt förvånad, men mycket glad ser jag att man lyckats få ihop en Henri Cartier-Bresson utställning med över 250 bilder! Det hela sker samarbete med bildbyrån Magnum Photos och Fondation Henri Cartier-Bresson och den legendariske Robert Delpire!

Det är naturligtvis bara att buga och tacka. Jag noterar att det är Ming-Jung Jonsson som är utställningsansvarig. Det var hon som halkade till med de där märkliga formuleringarna om att muntliga avtal inte gällde..

Om Ming-Jung Jonsson nu på allvar känner gatans kraft och poesin hos Bresson, kan möjligen den outtröttlige Micke Berg få en ny chans.

Energin och uthålligheten är styrkan i hans oeuvre. Den är sällsynt och skulle sitta perfekt i såväl tiden som på fotografiskas väggar. Därmed kunde en helt ny ung och hungrig publik få se en tolkning av den rörliga blicken. Rastlös och ivrig. Dessutom, är det våra gator han skildrar.

Här finns en länk till en tidningsartikel jag skrev när dödsbudet om Henri Cartier-Bressons död kom.

Den börjar så här:

Henri Cartier-Bresson ägde en nästan antropologiskt lyhörd blick. Personer hänger i ett vardagligt ögonblick, iakttagna av en gänglig, blyg, snabbfotad, nästan dansande figur. Helt obemärkt har han rört sig runt motivet, läst av situationen och sedan lika snabbt försvunnit, utnyttjat sin förmåga att omedelbart kunna blanda sig med omgivningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: