claes gabrielson

Han bevisade att en häst kan flyga.

In Böcker, Uncategorized on december 9, 2012 at 15:44
Fotp: Eadweard Muybridge

Fotp: Eadweard Muybridge

Jag vet inte mycket om hästar, men den här historien är väl känd och tål att berättas igen. Dock vet jag inte om den handlade om en häst i trav eller galopp. Båda uppgifterna förekommer

Det gällde emellertid ett vad. Järnvägsbaronen Leland Stanford vände sig till den unge, briljante och excentriske fotografen, Eadweard Muybridge för att få klarhet i om en häst i trav någon gång hade alla hovarna i luften.

På en specialbana i Palo Alto, mot vit bakgrund arrangerade Muybridge 24 kameror i rad. Kamerorna hade elektriska slutare som öppnades i följd när hästen passerade.

En ingrepp i själva tiden, nu kunde människor för första gången se snabbare än det det mänskliga ögat. Hästen hade vid ett givet ögonblick lämnat marken. Den flög.

Det blev början till hans livsverk, en encyklopedi över människans och djurens rörelser. Vetenskap och konst i ett fruktbart möte. En visuell besatthet i att försöka fånga rörelsen. En första plattform för filmen. Ett pionjärarbete utan motstycke. Han föregår bröderna Lumiere och filmen genom sin uppfinning kallad zoopraxiscope. Det är inte film men nästan.

Många konstnärer har använt sig av Muybridges arbeten som studiematerial kring den mänskliga rörelsen. Flera har också inspirerats av de tillfälliga rum med linjer, siffror och frysta rörelser som blivit synliga i fotografierna. Ta Francis Bacon t.ex.

Det finns tusentals exempel i konsten på influenser från Muybridge och det finns också gott om litteratur. Hittade nyligen en relativt ny volym från Steidl, det tyska förlaget som inte räds någon ekonomisk kris, utan formligen spottar ur sig fotografiska titlar. Helios Eadweard Muybridge in a Time of Change, heter den. Där finns också många av hans landskaps bilder  från bland annat Yosemite Valley.

Poetry in motion, är en idé eller en tanke jag själv lånat från Muybridge och som filmare använt mig av många gånger. Det finns inget sådant begrepp hos Muybridge utan det uppstår i  min sökare på film- eller videokameran när ögat söker den rätta kompositionen och rörelsen..

Eadweard Muybridge är definitivt en av de mest inflytelserikaste fotograferna någonsin.

 

Ps. Här finns ett klipp som bygger på hans originalbilder

The attitudes of animals in motion chapter 1: Horses Animated from the library of Congress copy from the original folio for the Magical Motion Museum 2011

Muybridge

Omslagsbild till boken: Eadweard Muybridge in a Time of Change | Steidl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: