claes gabrielson

Förlista dokument

In Utställningar on november 18, 2012 at 12:27

Fotograf okänd | General J Warren Keifer, 1860-1865,  Library of Congress

Arkiven är inte säkra platser. 

Dokument förstörs, försvinner och upplöses av tid och försummelse. Utställningen People Next to Buildings;  Mattresses on Floor Fotografins Hus i Stockholm, handlar delvis om detta.

Tidens spår i det fotografiska materialet, den sargade ytan, ger bilden på General J Warren Keifer en helt ny berättelse. Generalen krackelerar. Han hotar att begravas i arkivets stora glömska. Förmodligen är han bortom räddning, trots att han nu stannat i ett ögonblick i sin förvandling på Skeppsholmen.

Konstnären Johan Hedbäck ligger bakom utställningen. Han var även curator för utställningen This man refused to open his eyes med bilder från New South Wales Police Forensic Photography Archive, också denna på Fotografins Hus. Här har han nu än en gång intresserat sig för arkivens inre.

Genom utställningen ställer han frågor om själva idén med ett arkiv. Att bringa ordning och förståelse för det som en gång varit, och om arkivet som en plats för minnen.

Bildarkiven tycks alltmer leva sina egna liv, även om de från början organiserats efter händelser, platser och personer. Det som en gång var tydligt och med självklarhet kunde kunde förstås, blir mer eller mindre obegripligt. Arkivens innehåll av glömda liv och övergivna perspektiv växer hela tiden.

Det är Johan Hedbäcks hyperintressanta utställnings idé.

Han har fastnat för bilder som upphört att fungera som ställföreträdande minnen och som nu istället fått nya betydelser. På en av bilderna är en oidentifierad man på väg att upplösas i en fotografisk dimma.

Han har valt ut bilder från Library of Congress, USA:s nationalarkiv som förutom ett oräkneligt stort antal dokument, innehåller 2 miljoner bilder. Hälften har digitaliserats och det är där har han botaniserat. Bilderna är utskrivna, enligt vad som idag anses vara på ett arkivbeständigt sätt, det vill säga med en garanterad hållbarhet runt åttio till hundra år.

En av bilderna View on Bull Run, crossing of Orange and Alexandria railrod, fotograferad mellan 1861 och 1865, är en bild som direkt för tankarna till Caspar David Friedrich. En person med ryggen vänd mot kameran betraktande ett  stillsamt landskap. Vad här hänt på platsen? Eller bör frågan vara: Vad kommer att hända där, inför mannens ögon?

I en annan bild som verkar påfallande modern ser vi en person för ett ögonblick fångad i en badrumsspegel. Han betraktar sig själv samtidigt som den okände fotografen betraktar honom. Båda i en tyst överenskommelse att inte påverka tidens gång. En rakhyvel och några handdukar understryker det dokumentära allvaret.

Det här är en lågmäld, riktigt bra utställning som pågår till och med den 8 december och som jag varmt rekommenderar.

 

PS. Utställningens underrubrik är, Minnets motsats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: