claes gabrielson

Fotoaffärer

In Uncategorized on november 17, 2012 at 13:01

Foto © : Maxime Beaufey | Yellow Korner

Den gåtfulla marknadenmekanismer. 

När det gäller fotografi är marknaden dessutom nästan obegripligt nyckfull. Christer Strömholms bilder är mycket undervärderade. Men på Bukowskis i onsdags hände något, bilden med pojkarna och handväskorna, (Paris 1962) gick för närmare 134.000 kronor.

Blev nästan lite glad. Äntligen en värdering av Strömholm  i nivå med den konstnär han är, internationellt sett. Trodde aldrig jag skulle höra mig själv påstå något positivt om en marknad där man säljer, köper och investerar hellre än att njuta av bildens eget inneboende värde.

Samma vecka som Bukowskis säljer svensk original fotografi ur Karin och Lars Halls samling upptäcker jag ett för svenska förhållanden, helt nytt koncept att sälja fotografi. Bara kvarter bort i Stockholm.

Yellow Korner heter butiken och finns sedan en månad tillbaka, på Regeringsgatan.

Här säljs fotografi i begränsade upplagor snyggt och modernt inredningsmonterade på aluminium och plexiglas.

Man har även gallerier i Frankrike, Belgien, Canada, Spanien, Mexico, Tjeckien, USA, Libanon, Marocko. I Paris har man inte mindre än sju! Gallerier eller affärer som det mer liknar. Fotoaffärer.

Det hela påminner inte så lite om den redan etablerade kedjan Lumas som startade sin verksamhet i Berlin och som också har gallerier i många städer. Lumas vill vara ett alternativ i glappet mellan fabriksproducerade foto-affischer och överkomliga ”autentiska” verk. Lumas har också skrivit kontrakt med samtida fotografer om att få framställa nya kopior i begränsade upplagor.

Yellow Korner har ett brokigt urval, lite åt poster hållet, med en hel del okända fotografer. Men urvalet innehåller även en del kända namn som: Yann Arthus-Bertrand, Dorothea Lange, Man Ray, Jean Dieuzaide, Bert Stern. Dessutom äldre japansk fotografi av  Kusakabe Kimbei.

Någon tycker att det här demokratiserar den fotografiska konstscenen och att man vänder sig till en ny generation samlare.

Fotografiet som grafisk teknik inbjuder till mångfaldigande. Att exempelvis reprofotografera, för att sen framställa nya original. Kopior nästan helt omöjliga att skilja från det första fotografiska originalet. Ett negativ kan också mångfaldigas.  Att sedan begränsa upplagan per bildstorlek ökar begreppsförvirringen. Alltså den här bilden finns framställd i 500 ex i den här storleken, men om du väjer den här mindre så finns det ytterligare 1000 ex att tillgå osv.

Yellow Korner skriver lite nyvaket och på stolpig svenska:  Att  man i denna unika lokal ska uppfylla sitt löfte att utveckla och framföra konceptet med begränsade och numrerade upplagor av fotografiska konstverk och göra det tillgängligt för alla.

Ja, om det kan bidra till att öka intresset för fotografin i stort och låta kundströmmen gå från Kungens Kurva till Regeringsgatan, så varför inte. De flesta fotointresserade tar ju sällan vägen förbi Bukowskis.

Men vad är egentligen ett originalfotografi, en signerad kopia gjord av en assistent i labbet eller vintagekopior i okänt antal, gjord av fotografens egen hand med eller utan namnteckning?

Är det överhuvudtaget en relevant fråga för en yngre bildtörstande publik som just upptäckt fotografiets oerhörda potential.

 

PS. Minns ni den där Dylanbilden, från omslaget till The Freewheelin Bob Dylan, hans andra album från 1963. Vad är det som inte stämmer i bilden här?  Det är samma Suze Rotolo fryst i samma snöslask på Jones Street i Greenwich Village. Men den blå folkvagnsbussen och den där ciggen? När jag vänder på bilden, står det ”Freewheelin ll. Ok, det är samma fotograf, Don Hunstein. Det är en alternativ tagning. Inte samma bild som jag trodde och som gjorde att jag fick en omedelbar köpimpuls.

Foto © : Don Hunstein | Freewheelin II,  för Yellow Korner

  1. Hej, fin blogg, kul att du fortfarande är i fin form,,,lev väl…

    micke b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: