claes gabrielson

Den oretuscherade politikern

In Uncategorized on oktober 28, 2012 at 18:57

Hemsida med bilder av Sannfinländare

 Hur ser en finländare ut?

Journalisten Monica Braw berättar i det alltid lika angelägna programmet, OBS i radions P1 om hur det uppstått en intensiv debatt i Finland kring några foton på Sannfinländare.

Juha Leinon, chef för en spelfirma, gjorde en hemsida med bilder av Sannfinnländare. Bilderna är officiella porträtt som använts inför kommunalvalet. Han tog namnet Per Looks efter en gatumode-sajt som heter Hel Looks.

Personerna är fotograferade rakt upp och ner, i ett ljus som inte förskönar, snarare understryker skavanker och vanlighet. Bilderna förefaller vara helt oretuscherade.

Helsingin Sanomat, Finlands största tidning menade i sin analys att det hela var ett politiskt ställningstagande, eftersom personerna framställts som ”lantisar”, junti och därmed förlöjligades.

Bildprofessorn Merja Salo ansåg att bilderna avslöjar det finländska klasssamhället. Det är inte först och främst personernas utseenden man lägger märke till utan tecken som avslöjar deras sociala tillhörighet, menade hon.

Frågan om människor genom sitt blotta utseende visar vilken samhällsklass de tillhör, har lett till något av en medieexplosion i Finland.

Vad fäster man sig för hos en politiker?

Sannfinländarna är ju så fult fotograferade menade någon. Photoshoppade politiker har blivit så vanligt att man inte litar på politiker som ser naturliga ut, sa andra. Litar man mer på oretuscherade personer?

Redaktören Helsingin Sanomats månadtidning, Saska Saarikoski skrev att han själv ser ut som porträtten på Sannfinländarna, när han ser sig själv i spegeln på morgonen. En vanlig finsk man med andra ord.

Oretuscherade bilder i centrum, för den politiska diskussionen, inför kommunalvalet idag.

Fotografiets betydelse som sanningsvittne likaså.

PS

Med ett valdeltagande på låga 58 procent var Sannfinländarna det enda av dom etablerade partierna som fick fler röster det här valet än i kommunalvalet för fyra år sedan.

Partiet ökar med 7 procentenheter – från drygt 5 procent till drygt 12.

DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: