claes gabrielson

Fotoboken är överallt

In Böcker on oktober 14, 2012 at 14:06

Bouquinist du quai Voltaire | Edition d´art YVON

En bok med fotografier står per definition närmare en diktsamling än en roman.

Att som ung nyförälskad i fotografin leta efter en, liten och anspråklös fotobok, värdefull eller inte. Det är en konst. Nästan ett tillstånd. Nya städer, ny tunnelbana, caféer, barer och antikvariat, gärna i den ordningen. En av förutsättningarna bör vara att man inte vet vad man söker. En del av glädjen att äga en bok ligger avgjort i vedermödan att finna den.

En känsla av glädje blandas med en lätt ton av bedrägeri. Behöver jag den här boken, jag har ju redan..ska inte någon annan ha den..?

Thomas Tidholms, I Dina Armar från 1970, på Bonniers t.ex. I det närmaste en diktsamling, nästan utan dikter men med små grå bilder från villaträdgårdar, bingokväll i Braås och en Miss-tävling.

Nätet gör det för lätt. Allt finns på några musklicks distans. Kartorna har blivit överflödiga. En del av antikvariatens nedersta hyllor kommer aldrig mer att undersökas.

Den 24 oktober är det dags för Svenska Fotoboksprisgalan 2012 på Rival i Stockholm.

De nominerade böckerna visades också i Svenska Fotografernas Förbunds alltför blygsamma monter på Bok och biblioteksmässan i Göteborg. Mässans huvudtema kring Det Nordiska, lyste tyvärr med sin frånvaro hos SFF. Det hade varit ett utmärkt tillfälle att få se de övriga nordiska ländernas fotoboks utgivning.

På SFF:s hemsida finns dock en initierad och kunnig skribent kring den fotografiska boken, Stefan Nilson. En annan heter Tommy Arvidson och skriver på dagensbok.com. Det är en fröjd att läsa bägge.

– För Ruka är arbetet med att ta ett porträtt en gemensam handling mellan den som avbildas och den som avbildar. Det råder en förtrogenhet och en gemenskap mellan porträttör och personen på bilden. En känsla av tidlöshet och eftertanke infinner sig. Så här sitter säkert Pétrus Oplucáns på sängen och lyssnar på sin radio varje dag än i dag trots att bilden är tagen 1984, skriver Tommy Arvidson i sin recension av den Lettiska fotografen Inta Rukas bok People I know.

Först nu har jag förstått att Tommy också har en egen sida där han samlar sina texter om fotoböcker. Nämligen omfotoboken.  Ta er dit och dyk ner i det omfattande och rika arkivet.

Stefan Nilson skriver om Thomas Wågströms bokAllt som är i Himmelen, Max Ström förlag Det handlar om seendet, tiden och våra sinnens uppfattning om världen, eller snarare den sinnebubbla vi lever i och som vi kallar världen. Allt är större än så och det är bland annat genom konsten och vetenskapen vi får en glimt eller en aning om den. Däri är molnen våra bundsförvanter. Deras ständigt föränderliga skepnader får oss att se och beröras av livets såväl villkor som storhet.

Texter om fotografi kan vara så. Inte nedtyngda av akademiska innebegrepp. Seende skribenter med en lust att förmedla fotografins sällsamma kraft.

Just nu är den fotografiska boken överallt. Nya trycktekniker, nya distributionsvägar och nya läsare, underbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: