claes gabrielson

The Idea of North

In Böcker on september 23, 2012 at 23:39

Foto: Birthe Piontek | Ur boken The idea of North

– to capture the essene of a place

Hösten 2008 lämnar Birthe Piontek sitt hem i Vancouver i Canada och kör drygt 300 mil norrut, till Dawson City, Yukon Territory. En stad i klassiskt guldlgrävarland där floderna Klondike och Yukon går samman. Dawson City har 1,873 innevånare vintertid.

Hon dras till platsens excentriska invånare, börjar fotografera. Oftast är personerna ensamma på bilderna vilket förstärker känslan av isolering. Det är lite Twin Peaks över hennes sätt att arbeta.

Ett dramatiskt ljus, kontemplativa uttryck. Bilder av starka självständiga, lite udda personligheter.

Jag har sett hennes bilder under ett par års tid på nätet, men det var först nu när jag köpt boken som jag blev riktigt fascinerad.

Arbetet handlar om -The North, the idea we have of the North, säger Piontek. Men också om en plats vi livet igenom söker.

Birthe Piontek har lånat namnet på sin bok från ett ljudprojekt, som Glenn Gould gjorde redan 1967. En komposition där fem röster blandas i collageform. Ett försök att beskriva en plats genom individuella röster. Mellan det arketypiska och det det förväntade.

Yet like all but a very few Canadians I´ve remained, of necessity, an outsider.  And the North has remained for me, a convenient place to dream about, spin tall tales about and in the end, avoid, skriver Glenn Gould

Birthe Piontek vill att hennes bilder ska ses som en serie, en grupp av röster och stämmningar som påverkar varandra. Det är suggestivt och med en dunkel underström av samförstånd mellan fotografen och de hon avbildar.

Du har förstått, du ser mitt liv och du stjäl det inte. Därför får du fotografera.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: