claes gabrielson

En dag av snö

In Böcker, Utställningar on september 22, 2012 at 20:41

Foto: Torgny Sommelius | Ur boken Blå Indien

Landskap utan doft. Träd utan rötter. Hus utan murar. Människor utan namn. Papper. Damm.

Det är 25 år sedan jag letade efter hans reseskildringar på antikvariat. Hittade så småningom alla, läste och drömde om resor.

I Helsingborgs Dagblad skriver Olle Svenning en inkännande och mycket bra recension av Tomas Löfströms biografi, Den siste resenären, om Torgny Sommelius. Arvtagaren till Helsingborgs Dagblad som valde att gå sin egen väg och som dog i en flygolycka på Trinidad 1963, endast 34 år gammal.

– Det är så tyst att man från så långt ifrån kan höra ljudet av en Volkswagenmotor som börjat äta olja. Det är så tyst att doft av bränd mobiloil kastas ut från de entonigt sjungande kolvarna. Det är en dag av snö, men på båda sidor om detta ensamma fordon reser sig höga klippor. Den som färdas, färdas i ett svalg av sten. Natten skälver till i bleka händer. Ratten darrar. Instrumentens tunna ljus. Den som bär sitt hem genom världen hör sängen knarra bakom sin rygg. Kabul före gryningen. Djellallabad efter skymningen. Tor Khama vid midnatt.

Mobiloil och instrumentens tunna ljus. Det är lätt att bli förförd.

Det var i TV programmet Rikets Kultur, som leddes av den alltid lyhörde och nyfikne Sune Nordgren, jag första gången hörde talas om Torgny Sommelius.

Gästen den gången var just Tomas Löfström.

Bilderna i böckerna som togs med en Hasselblads kamera är inte oävna, men omtalas inte så ofta och har nog fallit lite i glömska.

Bilder hamnar lätt i en annan kategori. Räknas på ett annat sätt. Hans bilder är kanske inte heller alltid riktigt bra som klassisk dokumentärfotografi, men tillräckligt bra. Fungerar fint i sitt sammanhang och just nu visas ett urval på Röda Kvarn-biografen i Helsingborg.

Läs hans böcker och se efter själva. Böckerna är:  Jugoslavien U.P.A., 1954. Bort genom Asien, 1957. Blå Indien,1958. Den Märkvärdiga resan hem, 1959. Samtliga på Bonniers förlag.

Själv ska jag snarast införskaffa Löfströms biografi.

Omslaget till Blå Indien | Foto: Torgny Sommelius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: