claes gabrielson

En kapitalist förälskad i fotografi

In Utställningar on september 17, 2012 at 00:42

Foto: Claes Gabrielson | Camera Work Gallery, Auguststrasse – Peter Lindbergh utställning

Camera Work har två Gallerier i Berlin. En stor konstsamling och en av världens största fotobokssamlingar.

Ekonomi förefaller inte här vara en fråga för dagen. Clemens Vedder som gjort sig en obegripligt stor förmögenhet på aktiehandel har utvecklat sin passion för fotografi till en affärsidé som värderades till 166 milj € (2009). Han köpte sitt första fotografi 1983, på en marknad som han sa var totalt undervärderad och som han menar, fortfarande är det.

På Augusterstrasse i en stram tegelbyggnad, en f.d. judisk flickskola ritad i den nya saklighetens anda, ligger ett av gallerierna. Det andra finns på Kantstrasse nära Savignyplatz, en enkel vacker fristående byggnad på en innergård.

Båda visar just nu utställningar ur de egna samlingarna. Peter Lindbergh,  (Modebilder där modellerna faktiskt har sina egna namn) i den G:a flickskolan, där visas också en utställning med namnet color och en kollektion med bilder av Steve Schapiro. Jo, de äger en stor samling av Schapiros bilder och samarbetar med Fotografiska i Stockholm. Även Nick Brandts otroliga djurbilder, ingår i samarbetet.

På kantstrasse visas Beyond Faces, en hyperintressant utställning av den amerikanska fotografen Romney Müller-Westernhagen.

Det hela är mycket ambitiöst, lågmält sobert och en smula diskret. Det andas kvalité, inte lyx. Adresserna är lite off Ku´damm. Skönt så.

Min första tanke efter besöken, hur kunde A.P Möller i Köpenhamn bara ta fram en linjal och dra en linje från Amalienborg och i kraft av sitt kapital säga; här ska den ligga, Köpenhamns nya Opera!

Varför händer inget av detta i Stockholm och varför blir jag så jävla avundsjuk på en rik man i Tyskland som bara köper fotografi efter fotografi och har kanske världens förnämsta fotografiska bibliotek. Jo, han är inte verksam i Sverige.

Varför blev Invar Kamprad aldrig gripen av fotografins väsen?

 

Ps. Namnet och loggan kommer helt riktigt från Alfreds Stieglitz enastående magasin, Camera Work som han redigerade och publicerade mellan 1903 och 1917. En absolut referens för bibliotek, museer och samlare över hela världen. Naturligtvis finns hela utgivningen komplett och i ”Mint kondition” i herr Vedders, bibliotek, som tyvärr inte är tillgängligt för allmänheten.

  1. Men hallå, Fotografiska i Stockholm är väl precis ett sånt initiativ du efterlyser. Eller?

    • Jo visst! Det är ju det bästa som hänt på många år och dom fick ju hyfsad starthjälp på 280 miljoner till renovering från stan. Förr fanns Camera Obscura samtidigt med fotografiska museet, dessutom ett antal mindre gallerier med fotoinriktning. Jag är omåttlig när det gäller bra fotografi och efterlyser att fler svenska kapitalstarka personer bygger upp egna fotgrafiska samlingar och startar fler gallerier, helt enkelt. GO PHOTOGRAPHY.

  2. Jag umgicks med Clemens Vedder och hans hustru Anne in Köln, då vi bodde där. Han är verkligen en intressant person, målmedveten och egensinnig. Tog då fina konstnärliga bilder på hans hustru och söta dotter. Ska nog kontakta honom och fråga om han vill ha dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: