claes gabrielson

Måtte denna ko hamna i någon bok

In Böcker, Funna bilder on augusti 28, 2012 at 21:35

Lilja, fotograferad av Gustav Jacobsson

Jag har inget speciellt att säga om kor.

Eller om ko-bilder.

Med den här kon, som jag fann i en troligen inte alltför spridd publikation med namnet,  ”Lantraser i fara, husdjurens mångfald” av Curt Matzon, förhåller sig det annorlunda. Jag tycker hon är fin.

Gustav Jacobsson tog den här bilden hösten 1940. Hans notering på baksidan av bilden lyder: ”Lilja står vid ledet nära Knista, västra Närke. Måtte denna ko hamna i någon bok..”

Jag fascineras av att bilden är tagen med en så stor kärlek, att han fångat ett ko-ögonblick, av inte så lite värdighet. Kon äter inte, idisslar inte utan står och begrundar sitt öde med en sällsam resning. Kon låter sig tittas på, låter sig fotograferas.

Vill man se andra riktigt bra ko-bilder rekommenderar jag den utmärkta fotografen Roine MagnussonsKor – en kärlekshistoria (Världsnaturfondens Pandabok 2012, Tillsammans med Åsa och Mats Ottosson).

Han kan kor.

Beträffande fotografens förhoppning att Lilja skulle hamna i en bok, blev det ju så. Att hon dessutom skulle hamna på en blogg anade väl knappast Lilja eller den stolta fotografen, när det var fem år kvar av andra världskriget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: