claes gabrielson

Att förföra ett proffs

In Uncategorized on augusti 9, 2012 at 09:42

Utö, Augusti 2012

Det är lätt att bli förförd. Tro att man är en bättre fotograf än vad man faktiskt är. 

Det går ju så fort, upp med mobilen. Sen följer visserligen vissa bekymmer att se något på skärmen i solen, men ändå. En bild blir tagen och det lilla löjliga ljudet från telefonen, låter nästan som en slutare på en riktig kamera.

Sen börjar det roliga. Inget mörkrum i historien, inte ens på Magnum i Paris har man kunnat göra det så snabbt. Från framkallning av negativet, till färdig kopia. Kopiering och efterbelysning. Allt går som en dans, nivåer, kontrast och mättnad, bara några snabba rörelser med fingrarna på mobilskärmen.

Bilden är nästan klar, sen kanske ett ”Vintage” filter eller varför inte ett ”Svartvitt”, eller kanske ”Drama” eller ”Grunge”. Tanken svindlar inför möjligheterna. Effekterna visar sig alltid från sin mest inställsamma sida och valet är ditt. Den lilla bildskärmen är mycket förlåtande. Gör ditt val snabbt och publicera med samma hastighet.

Som sagt det är mycket lätt att dras med. Snapseed är en begåvad app, utvecklad av Nik Software som gör professionella filter till Photoshop.

Nu är frågan, om jag efter cykelutflykten på Utö, ska trampa hem efter min riktiga kamera? Cykla tillbaka och ta bilden en gång till. Sen hem igen, öppna Photoshop. Få en anständig färgrymd och en tillräckligt stor bildfil som går att skriva ut och trycka utan att behöva skämmas. Jag är ju trots allt ett proffs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: