claes gabrielson

Med ljusets hastighet

In Uncategorized on augusti 6, 2012 at 20:41
Claes på cykel i Helsingborg

På cykel i Helsingborg

I SvD:s serie om det bedrägliga minnet skriver Simon Löfroth, en tankeväckande artikel om  fotograferandet hos gemene man, som har gått från att fånga, skolavslutningar och semesterresor till att bli en kommunikativ, identitetsskapande process. Från ett privat fotografiskt minne till digital allmänning, som delas med andra.

Frågan är om det är helt sant.

Sedan fotografiets barndom har bilder från begravningar, högtider och bröllop varit en del av en offentlighet, en annonsering. Något att visa upp. Tänk bara på alla uppställda bilder i alla finrum som fanns förr, alla bröllopsbilder i tidningarna.

Den holländska professorn i medie- och kommunikationsvetenskap, José van Dijck är också inne på minnet och skriver – Det digitala fotografiet är flyktigt som ett vykort till sin karaktär. Men ironiskt nog kan bilder som delas i ett kommunikativt syfte förvandlas till ett orubbligt kulturellt kollektivt minne. 

Förutom kamerans egen mekaniska tid, exponeringstiden, handlar fotografi alltid  om tid. -Det var 1962, han var 9 år gammal då. Det är den ena tiden. Den andra är nu när vi ser bilden. 

Bilderna hjälper oss att minnas, gör det förflutna en aning mer gripbart.  – så här såg det ut, vi var där. Kolla skorna, frisyrerna kolla..

Ett ögonblick senare har ljuset förändrats och nya bilder kommer att tas.

 1. Var i Helsingborg är denna bild tagen?
  Ronny Persson Helsingborg

  • Hej! Bilden är tagen på Övre Långvinkelsgatan 157 ( om jag minns rätt) vi bodde där och pappa drev en mack på 155:an – GJ Garaget, Gabrielson och Julin. Man kan än idag se spåren på trottoaren där pumparna stod.

 2. Hej Claes,
  Bor på parallellgatan, dvs Rektorsgatan.
  Ser dagligen de väl synliga pumpfundamenten.

  Ronny Persson Helsingborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: