claes gabrielson

Tusentals bloggar om fotografi

In Uncategorized on juli 31, 2012 at 10:00

Detta bildspel kräver JavaScript.

Varför starta ytterligare en? Ja, det är en bra fråga. Jag har under åren ägnat mig åt en sorts lustsurfande, på tonvis av fotosidor som berör fotografins många ansikten.

Från teknik, komposition, bildanalyser och motivval över till poetiska och akademiska samtal om frusen tid och ett stillastående nu. Mer eller mindre abstrakta resonemang om det omöjliga att överhuvudtaget kunna använda en analog eller digital bild till att säga något bestämt om det som hänt, eller inte hänt.

Nu är det lite, ”payback-time”, jag vill bjuda på något av vad jag funnit.

Jag börjar nu med att tipsa om en ovanlig sida i den amerikanska fotosfären, nämligen Shorpy.com, en ”vintage” fotoblogg med tusentals högupplösta bilder från 1850- till 1950-talet.

Sidan har fått sitt namn efter en tonårig gruvarbetare, Shorpy Higginbotham en ”greaser”, en som smörjer maskinerna i gruvområdet vid Bessie Mine, nära Birminham i Jefferson County, Alabama. Ett farligt arbete inte minst för minderåriga.

Lewis Hine, har tagit fyra bilder där Shorpy förekommer då han besökte gruvan år 1910.

Det här är en veritabel visuell guldgruva när det gäller fotografisk-Americana, inte minst de mycket skarpa och inte så lite arrangerade,  4×5 tum Kodachrome – diorna från andra världskriget. Fotograferade för ”The Office of War Information”.

Bli inte rädd för den röriga och en smula kommersiella layouten på sidan. Bilden av det stora landet djupnar, man blir både fascinerad, skrämd och en smula rörd.

  1. Väldigt fina bilder! Det här blev jag sugen att se mer av. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: