claes gabrielson

Turistens verklighet

In Uncategorized on juli 30, 2012 at 19:13

-Sällan har jag läst en sådan tunn, platt och poänglös text om den spännande motsättningen mellan att resa och att fotografera, som den av Martin Parr, publicerad i Svd den 28/7 under rubriken, Turistfälla.

Nog kan man vänta sig lite mer av den välkände brittiske dokumentärfotografen. ”Ivern att fotografera förtar själva upplevelsen av platsens prakt”, skriver han. Jaha?

Efter denna iakttagelse, skriver han att ” människors ivriga förevigande av sig själva på kända platser är att det egentligen handlar om att vi vill vara en del av en större igenkännbar värld”.

Hoppas att han har utvecklat de här tankarna på annan plats, nu blir det i stort sett några plattityder över två uppslag i SvD. Möjligen räddas det hela av hans egna foton som illustrerar texten som tidigare varit publicerad på hans egen blogg.

Jag rekommenderar Susan Sontags knivskarpa insikter om fotografins väsen i den klassiska essän ”On Photography”  (Farrar, Straus and Giroux, 1977 som första gången kom ut på svenska, 1981, Norsteds förlag, i översättning av Bo Cassel)

Där skriver hon b.a. att ” Kameran gör var och en till turist i andras verklighet och till slut i sin egen”.

Hon är vid sidan av Walter Benjamin,  Roland Barthes och i viss mån John Berger den mest insiktsfulla kritikern av fotografiets mekanismer och motiv.

Det finns många fler. Visst, speciellt när det gäller digitala bilder och sociala medier. Men de här tre står i en klass för sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: